19 Mart 2012 Pazartesi

En başarılı olmak için...



Amerika’da yaklaşık 20 yıl süren bir araştırma sonucunda; Dünya’nın en başarılı sayılan kişilerinin özellikleri belirlenmiş. Henry Ford, Thomas Edison, John Rockefeller, Theodore Roosevelt, Alexander Graham Bell, Andrew Carnegie, Obrah Winfrey araştırılan isimlerden bazıları. Bu kişiler farklı dönemlerde yaşamış, farklı eğitim ve sosyal yapılardan gelmiş olmalarına rağmen hepsinin de ortak sayılan özellikleri ortaya çıkarılmış. E o zaman dedim, bu özelliklere bir göz atalım..



1-Tespit edilmiş bir hedefin olması

Ne derler bilirsiniz: Goal setting. Tespit edilmiş hedef önemlidir. Serseri mayın gibi ‘carpe diem’ naraları atarak yaşadığınız bir hayat, sizi başarısız bir mutlu yapabilir ama bir Rockefeller olmak  hedef ister. Atışı nereye yapmak istediğini bilen bir avcı olursanız eve boş dönmezsiniz. 

2-Kendine güvenip başarabileceğine inanma

Bu maddeyle ilgili Türklerin bir sıkıntısını olacağını sanmıyorum. Özellikle erkek bir Türkseniz, siz inanmasanızda anneniz sizin başaracağınıza her zaman inanır. Mutfağa daha yakın olmasına rağmen, uzakta duran annesinden bir bardak su isteyen Türk kadar inanacaksın kendine. 

3-Her şeyden tasarruf alışkanlığı

Dolapta gargara olmasına rağmen ağzını tuzlu suyla çalkalayan hasta.. her gün taze ekmek alıp ve fakat her gün önceki günün ekmeğini sofraya koyan anne.. iki çocuğuna otobüste tek koltuk alarak çocukların fiziksel gelişimine darbe vuran baba.. Mercedes’ine tüp taktıran ağa.. Tasarruf candır.

4-İnisiyatif gösterebilme ve yönlendirebilme

Bulunduğunuz duruma göre kendi düdüğünüzü öttürebilme becerisi olarak özetlenebilecek özellik. Trafikte şerit ihlali yapma inisiyatifi gösterebilen ya da arabasını ters yöne sokmakta sakınca görmeyen kişilerin sahip olduğu muazzam yetenek. Unutmadan; en başarılı olmak istiyorsanız, arabanızla ‘tek ve ters olan bir yöne’ girdiğinizde, 'karşı ve doğru yönden' gelerek sizi kenarda beklemek zorunda kalan araç sahibine özgüvenle teşekkür etmeyi de ihmal etmeyiniz. Böylece 2. Maddeyi de pekiştirmiş olacaksınız. 
5-Hayal gücü ve yeni şeyler üretebilme

İlkokulda gökyüzünü mavi, dağları kahverengi boyamadığınız için düşük not aldığınız bir okuldan mezun olmayı başarmışsanız, zaten başarıyı yakalamış sayılırsınız. Beden eğitimi dersinde yeterince atletik olmadığı için arkadaşları tarafından dalga geçilen bir çocuğun kendini edebiyat koluna adaması da yeni bir şey üretme başarısındandır. Her zaman kendini bil, hayatın tokat atmaya çalıştığı tarafa doğru eğil ve tokat boşa çıksın!
6-Coşkuya ve hedefe dört elle sarılabilme


Birinci maddede tespit etmiş olduğunuz hedefe dokunmak çok önemli. İki eliniz olduğuna göre ‘Dört elle sarılmak’ konusunda da beşinci maddedeki hayal gücünü kullanmanız gerekecek.  Tutkulu olmak başarıyı şans olmaktan çıkarır. Bir şeyi başarmış olduğunuz zaman altında yatan hikaye; ne kadar uzun zamandır 'o an' için coşkuyla çalıştığınız olmalıdır. Sanırım bu konuda en iyi performansı karşı cinsi tavlamak konusunda gösterir insanoğlu. 

7-Otokontrol ve sezgiyle mantığı yerinde kullanabilme

Kendine sahip çık! Ağzından salyalar çıkacak kadar sinirlensen de bunu içine at ve daha sonra odanın duvarlarını yumrukla. Gözünün içine bakan insanların acıklı MSN ifadelerine; ailenin, baba mesleğini devam ettirmek konusundaki duygusal beklentilerine; sevgilinin, kıskançlıklarla pranga vurduğu yaşamına rağmen mantıklı hareket etmeyi başar. Tüm kontrol ele geçirilmişse bile, kendi otonu sen kontrol et!

8-Kendinden beklenenden daha fazlasını verme alışkanlığı

Kendinden beklenenden daha fazlasını vermek için; kendinde, beklenenden daha fazlasına sahip olman gerekir. En başarılı bir Dünya insanı olmak istiyorsan, elinde birikim, tecrübe ve yetenek olması lazım. Olmayan şey verilemez de en nihayetinde.

Mesela Türk kadını Dünya’nın en başarılı insanı olabilir bu alanda. Evlendiği gün itibariyle, temizlik uzmanı, çocuk bakıcısı, şevkatli anne, bakımlı ve eğlenceli kadın, cefakar insan, yuvakurucu dişi, anlayış abidesi yücevarlık sıfatlarıyla kendinden beklenen ve beklenmeyen ne varsa ustalıkla yerine getirebilir.

9-Cana yakın kişilik

İşte bu yüzden bir Obrah Winfrey olabilirim!

10-Çabuk ve mantıklı karar verebilme

Türkiye’de yaşayan ve en başarılı olmak isteyen biriyseniz, çabuk karar vermek sizin için içgüdüsel bir özellik olacaktır. Her şey o kadar hızlı değişmekte ki; çabuk karar vermediğiniz takdirde, karar vermeniz gereken durum çoktan değişmiş olabilir. Ve siz de karar verilmesi gereken yeni bir durumla karşı karşıya kalacaksınızdır.

11-Konsantrasyon kabiliyeti

Odaklan! Oltanın ucunda o balığı görmek istiyorsan denizkızının dikkatini dağıtmasına izin vermemelisin. Denizkızını istiyorsan balığı boşver.

12-Başkalarıyla uyum ve işbirliği

Müdürünüz genel müdürünüze sunması gereken bir dosya için; raporlamada asistanını, tablolamada analizciyi, dizgide sekreterini, medya takip için sosyal medya uzmanını, bütün bu olup bitenleri kendisine anlatmak için sizi seçiyorsa bu mükemmel bir işbirliği sayılabilir.

13-Hatalardan ders alma

Hatasız kul olmaz, hatamla sev beni..

Edison binlerce denemesine rağmen ampulü çalıştırmanın bir yolunu bulamayınca sormuşlar: Neden hala deniyorsun bre Edison? Olmuyor işte. Edison yanıt vermiş:  Şimdi ampulün nasıl çalışmayacağının binlerce yolunu biliyorum!

14-Hoşgörü

Bir Mevlana öğretisi olarak hoşgörü Dünya’nın en başarılı insanlarından biri olmak istiyorsanız sahip olmak zorunda olduğunuz bir özellik. Aksi takdirde; sağa sola sataşan, asabi, herkesi eleştiren, anlayışsız, böyle ne menem bir adam olursanız kimse size şeker vermez değil mi?

15-Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapmamak

Bu son özellik de bir ilkokul mottosu olarak hepimizin biliçaltında yer etmiştir vesselam.              

-Örtmeniiimmmm Ayşe beni cimdiklediiiğ.

-Ayşe, ama kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma lütfen.

Belki Ayşe mazoşit ama o zaman ne olacak? 

İşte bu kadar basit.

Sonuç olarak bir Edison, bir Da Vinci olamayabiliriz ama ‘Sen kamyonu sür Leonardo Da Vinci’ esprisinde yatan hayalgücü bizi Dünyanın en başarılı insanı yapabilir.  


Bir madde de ben ekliyim, en başarılı olmak için yapılması gerekenlere

16-Atatürk’ü iyi anlamak!


Olabilir bence..

4 yorum:

  1. Rockefeller'ın biraz da yaşadığı zamanla ilgili bir şansı var ve biraz da oyuna kendi kurallarını kabul ettirmiş. Şöyle ki; 1933 senesinde biodizel kullanımı varken (evet yanlış duymadınız) Rockefeller petrolün yaygınlaştırılması için çok çaba harcadı ve işte petrol ile gelen günümüz gerçeği...

    Thomas Edison flaman teli ile aydınlattığı için dualar ederken onu da Tesla'nın projelerini yediğini öğrendik.

    Hakkıyla yerine gelen hala yok, o yüzden o listede iki kişiye saygım var :) Bell ve Henry Ford. Hatta Henry Ford Beetle'ın tasarımcısı kendisi ile görüşmeye geldiğinde "Bana rakip ol bu benim işime gelir" sözünü bile yüzüne söylemiştir.

    Blog için de emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Graham Bell'in foyası da çıktı. İtalyan bir mucit icad etmiş telefonu. ÜDS sınav sorusu olarak önümüze çıktığında tarihteki tüm başarılara da lanet ettim aslında.

    YanıtlaSil
  3. Sanirim bu yüzden araştırma sonuçlarında tiye alinacak cok şey var.. Başarılı insan için de 'kime göre neye göre' diyebiliriz aslında..
    Yorumlarınız için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  4. Sanırım benden bişey olmaz:=))
    takipçinim...bana da beklerim...

    YanıtlaSil